kiss-logo
Now playingI'M GOOD (BLUE) DAVID GUETTA, BEBE REXHA
On airΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΖΑΡΟΣ 15:00 - 18:00
Listen live on kiss

"Γεννημένη Star" του Νίκου Ζώη

Text Size:
  • A
  • A
  • A
By
ΝΙΚΟΣ ΖΩΗΣ

H Stefani Joanne Angelina Germanotta γεννήθηκε το 1986, τη χρονιά, που η Madonna κυκλοφόρησε το «True Blue», ένα από τα κορυφαία Pop album της δεκαετίας του ’80.
Η Stefani Joanne μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη.
Σπούδασε υποκριτική, μουσική, μουσικό θέατρο, αλλά τα παράτησε νωρίς για να ακολουθήσει το όνειρο της.
Να κάνει καριέρα στο τραγούδι και να γίνει μία από τις μεγαλύτερες pop star του πλανήτη στη δεκαετία που διανύουμε.

Ξεκίνησε κάνοντας διάφορες συμμετοχές σε show, που της πρότειναν, αλλά το MTV είναι αυτό που της έδωσε την ώθηση, αφού ήταν η εκπομπή «Boiling Points», από την οποία την ανακάλυψαν και της πρότειναν να υπογράψει συμβόλαιο με δισκογραφική εταιρεία. Το ψευδώνυμο Gaga, προέρχεται από το τραγούδι των Queen, «Radio Gaga».

Όταν η Lady Gaga κυκλοφόρησε το «Just Dance» το 2007 σε παραγωγή του τότε mega-star Akon, κανείς δεν πίστευε αυτό που θα ακολουθούσε.
Το συγκεκριμένο πρώτο της single έπαιζε ένα χρόνο στα club παγκοσμίως, μέχρι να "σκάσει" το «Poker Face». Εκεί την έμαθαν όλοι. Εκεί ξεκίνησε και μία πορεία με ό,τι πιο Pop μπορούσε να συμβεί για τη Lady Gaga. Και μιλώντας για Pop, δεν αναφέρομαι στη μουσική της, αλλά σε όλη την προώθηση της στα μέσα, με ό,τι πιο περίεργο, παράξενο μπορούσε να σκεφτεί το μυαλό του κάθε ατζέντη.  Από μπριζόλες για φόρεμα, από ένα κουκούλι μέσα στο οποίο έμεινε 24 ώρες, από τις πιο περίεργες εμφανίσεις σε βραβεία, video clip, που ήταν state of art και που κυκλοφορούσαν το ένα μετά το άλλο.

Το «Bad Romance» συγκαταλέγεται στα τραγούδια, που πούλησαν περισσότερο παγκοσμίως, μαζεύοντας τόσα βραβεία, όσο ελάχιστα τραγούδια της τελευταίας δεκαετίας.
Η επιτυχία της όμως δεν κράτησε για πολύ.
Η αίγλη άρχισε να φθίνει και παρά το γεγονός, ότι είχε συγκεντρώσει ένα τεράστιο fan club παγκοσμίως, δεν κατάφερε να διατηρήσει ψηλά το επίπεδο της μουσικής που κυκλοφορούσε. Τα ραδιόφωνα σταμάτησαν να παίζουν τα τραγούδια της. 
Μέχρι που ήρθε το album «Joanne».
Σε αυτό ακούσαμε μία διαφορετική εκδοχή της Lady Gaga και οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό, στους παραγωγούς του album, τον Mark Ronson (βλέπε Amy Winehouse, Back To Black) και τον BloodPop.
To «Α Million Reasons» ήταν μία διαφορετική μπαλάντα με απίθανη μελωδία και την Gaga να δίνει τον καλύτερο εαυτό της από άποψη ερμηνείας.

Και μετά... ήρθε η ταινία «Α Star Is Born», που συμπρωταγωνιστεί με τον Bradley Cooper.
Σίγουρα κίνηση ματ για την καριέρα της.
Σίγουρα μία κίνηση, που η μουσική βιομηχανία προφανώς δεν ήξερε τί θα ακολουθούσε (ή μπορεί και να γνώριζε).

Η περσινή χρονιά είχε πολλή μουσική στον κινηματογράφο.
Με το «Bohemian Rhapsody» να σημειώνει εισπράξεις εκατομμυρίων και τα μουσικά ντοκιμαντέρ του Netflix να βγαίνουν το ένα μετά το άλλο, η τάση στον κινηματογράφο και την τηλεόραση περιλάμβανε μουσική από όλες τις πλευρές.
Το τραγούδι «Shallow» δεν έγινε αυτόματα επιτυχία.
Οι fan της αγάπησαν κι αγκάλιασαν το soundtrack από την πρώτη στιγμή και μετά ακολούθησαν όλοι οι υπόλοιποι.
Ποιος έχει συνυπογράψει όμως το συγκεκριμένο τραγούδι για το οποίο όλοι μιλούν τώρα;
Ο Mark Ronson (τον εμπιστεύτηκε, όπως και στο «Joanne»), που ευθύνεται για κάποιες από τις κορυφαίες επιτυχίες (βλέπε Uptown Funk με τον Bruno Mars).

Το «Shallow» είναι μία μπαλάντα, που βασίζεται στο ερωτικό στοιχείο που αναπτύσσεται μεταξύ των χαρακτήρων της ταινίας.
Είναι τέτοιος ο τρόπος κατά τον οποίο εξελίσσεται το τραγούδι (σημαντικό στοιχείο και το live κοινό που ακούγεται στην ηχογράφηση του), που σε κερδίζει κάθε δευτερόλεπτο που περνά.
Ο Bradley τραγουδά με ένα ύφος σχεδόν λυπητερό κι απολογητικό και η Gaga το αποθεώνει στο τέλος δίνοντας του μία δυναμική, κλασικής ροκ μπαλάντας.
Η συνταγή πέτυχε.


2 βραβεία Grammy, Χρυσή Σφαίρα και το πολυπόθητο Όσκαρ.
Και μία ερμηνεία των δυο τους στη σκηνή του Dolby Theater των Όσκαρ 2019, σαν τελευταία ερωτική σκηνή, που έρχεται να επισφραγίσει την επιτυχία του «Shallow», που ανήκει πλέον στην ιστορία της μουσικής. Και στα καλύτερα τραγούδια, όχι της περσινής χρονιάς που κυκλοφόρησε, αλλά του 2019.

 

Ακούστε το Νίκο Ζώη καθημερινά 13:00 - 16:00 (από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή) στον 92,9 Kiss.

 

PAGE TOP

Get in touch with us

Designed, Developed & Hosted by GLOMAN - Powered by Drupal - achecker