Η Ώρα της Γης - Ώρα να αλλάξουμε την κλιματική αλλαγή
Ώρα να αλλάξουμε την κλιματική αλλαγή!
10 χρόνια συμπληρώνει φέτος η μεγαλύτερη παγκόσμια συμμετοχική δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Η Ώρα της Γης έρχεται το Σάββατο στις 25 Μαρτίου, στις 20:30, να ρίξει φως στη δράση απέναντι στη μεγαλύτερη απειλή που αντιμετώπισε ποτέ ο πλανήτης μας!
Στην Ελλάδα, ήδη κινούνται στους ρυθμούς της φετινής δράσης συλλογικότητες, δήμοι και επιχειρήσεις από την Κοζάνη μέχρι την Πάτρα και την Αττική.
Η Ώρα της Γης ξεκίνησε το 2007 στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας, ως συμβολική κίνηση ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Δέκα χρόνια μετά, έχει εξελιχθεί στη μεγαλύτερη συμμετοχική δράση για το περιβάλλον που γνώρισε ποτέ ο πλανήτης. Πολίτες, οργανισμοί και επιχειρήσεις από 7.000 πόλεις σε περισσότερες από 170 χώρες έχουν στείλει έκτοτε το δικό τους μήνυμα.
Από τις ακτές της Αργεντινής, όπου η Ώρα της Γης κινητοποίησε χιλιάδες πολίτες για τη δημιουργία μιας θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής 3,4 εκατομμυρίων εκταρίων μέχρι το πρώτο «δάσος της Ώρας της Γης» έκτασης 2.700 εκταρίων στην καρδιά της Ουγκάντα και τα 17 εκατομμύρια δέντρα που φυτεύτηκαν στο Καζακστάν,
H πρωτοφανής αυτή κινητοποίηση έφερε την κλιματική αλλαγή στο προσκήνιο με τους ανθρώπους παγκοσμίως να συντονίζονται με όραμα ένα καλύτερο μέλλον για τον πλανήτη μας.
Τι θα συμβεί στην Ελλάδα;
Φέτος, στα δέκατα γενέθλιά της, η Ώρα της Γης καταφθάνει στις 25 Μαρτίου, στις 20:30, σε όλον τον κόσμο, και την Ελλάδα, καλώντας μας να «αλλάξουμε την κλιματική αλλαγή». Για ακόμη μια φορά, η Ακρόπολη θα είναι ανάμεσα στα παγκόσμια μνημεία, όπως ο Πύργος του Άιφελ ή η Όπερα του Σύδνεϋ, που θα συσκοτιστούν. Άλλωστε, μόνο πέρυσι, 12.700 τοπόσημα και μνημεία σε όλον τον κόσμο «έσβησαν τα φώτα τους».
Ήδη, συλλογικότητες, όπως οι Patrinistas στην Πάτρα, και δήμοι όπως της Κοζάνης ή του Αμαρουσίου έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους.
Το WWF, μέσω ειδικής ιστοσελίδας, καλεί ανοιχτά τους δήμους να συμμετάσχουν, ενώ μέσα από το wwf.gr/earthhour κάθε πολίτης μπορεί να αναλάβει δράση, «δανείζοντας» το προφίλ του στο Facebook για να στείλει το μήνυμα της παγκόσμιας αυτής δράσης. Περίπου 3.500.000 άνθρωποι από όλο τον κόσμο έχουν μέχρι στιγμής ενώσει τη φωνή τους υπέρ του πλανήτη.
«Με τη χώρα μας και τη Μεσόγειο να είναι από τις πιο ευαίσθητες περιοχές απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, δεν έχουμε καιρό να χάσουμε. Η ώρα να αλλάξουμε την κλιματική αλλαγή είναι τώρα. Όλοι μαζί μπορούμε να στείλουμε ένα μήνυμα – πιο επίκαιρο από ποτέ – ενάντια στον άνθρακα και την υποβάθμιση των φυσικών μας πόρων που είναι και η ασπίδα μας.
Σβήνοντας τα φώτα για μία ώρα, ρίχνουμε φως στη συλλογική δράση απέναντι στη μεγαλύτερη απειλή που αντιμετώπισε ποτέ ο πλανήτης μας», δήλωσε ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF Ελλάς.