kiss-logo
On airΕΛΕΝΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ -ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΥΡΙΩΤΗΣ 07:00 - 10:00
Listen live on kiss

Μονακό

Το Πολυτελέστερο Παραθεριστικό Κέντρο Της Ευρώπης
Text Size:
  • A
  • A
  • A

monaco.jpg

Monaco
Monaco
By
KISS 929

Το Μονακό βρίσκεται στις ακτές της Μεσογείου, στα νότια της Γαλλίας, ανάμεσα στη Νίκαια και τα σύνορα της Ιταλίας, και το επίσημο όνομα του είναι Πριγκιπάτο του Μονακό. Η επιφάνεια του Μονακό είναι 1,57 τετρ. χλμ. και οι μόνιμοι κάτοικοι του φτάνουν τις 26.000 κατοίκους. Το πριγκιπάτο αποτελείται από τρεις πόλεις, που έχουν ενωθεί και σήμερα αποτελούν μία, τη Μονακό Βιλλ (πόλη του Μονακό), το Μόντε Κάρλο (πιο γνωστό απ' τα πολυάριθμα καζίνα του) και την Κονταμίν. Πρωτεύουσα είναι η Μονακό Βιλλ με 2.000 κατοίκους. Στην ουσία δεν πρόκειται για ξεχωριστή πόλη, αλλά για συνοικία που έχει το ρόλο της πρωτεύουσας.

Το Μονακό είναι το δεύτερο μικρότερο κράτος στον κόσμο (το πιο μικρό είναι το Βατικανό). Το πολίτευμα είναι συνταγματική μοναρχία. Επικεφαλής του κράτους είναι ο πρίγκιπας που ασκεί τη νομοθετική εξουσία μαζί με το νομοθετικό συμβούλιο. Στη διάρκεια της ιστορίας του έγινε αντικείμενο διεκδίκησης και διαμάχης ανάμεσα στην Προβηγκία και τη Γαλλία για τη σημαντική του θέση. Με τη συνθήκη του Μπούργκος το 1524 βρέθηκε κάτω από τον έλεγχο της Ισπανίας, διατηρώντας κάποια μορφή αυτονομίας. Στη συνέχεια, το 1641, η Γαλλία ανέλαβε την προστασία του Μονακό. Αυτή διατηρήθηκε ως το 1793. Στα χρόνια 1815-1861 το Πεδεμόντιο είχε την προστασία του Μονακό, ενώ το 1801 πέρασε κάτω από την προστασία της Γαλλίας. Οι σχέσεις με τη Γαλλία καθορίστηκαν με τη συνθήκη των Βερσαλλιών (1918).

Το Μονακό αποτελεί το πολυτελέστερο παραθεριστικό κέντρο της Ευρώπης. Άλλωστε μια απ' τις πιο βασικές πηγές εισοδημάτων είναι κι ο τουρισμός. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο επισκέπτονται το Μονακό πάνω από 2.000.000 τουρίστες. Τα τελευταία χρόνια όμως άρχισε να αναπτύσσεται μια αρκετά σημαντική βιομηχανία, εξαιτίας της έλλειψης δασμών και φόρων. Κυριότερα αξιοθέατα του Μονακό είναι το πριγκιπικό παλάτι, που χτίστηκε το 16ο αι. και έχει μεσαιωνικούς πύργους, ο καθεδρικός ναός του 19ου αι. και το παγκόσμια γνωστό Ωκεανογραφικό μουσείο. Επίσης αξίζει τον κόπο, αν βρεθείτε εκεί την ημέρα διεξαγωγής του, να παρακολουθήσετε το φημισμένο grand prix του Μονακό, το οποίο περνάει κυριολεκτικά μέσα από την πόλη και αποτελεί μοναδικό θέαμα τόσο για τους φίλους των αγώνων ταχύτητας, αλλά και για όσους δεν ασχολούνται με το συγκεκριμένο σπορ. 
 

PAGE TOP

Get in touch with us

Designed, Developed & Hosted by GLOMAN - Powered by Drupal - achecker