kiss-logo
Now playingKISS ME SIX PENCE NONE THE RICHER
On airKiss Music Non Stop, με 55 λεπτά 90s to Now κάθε ώρα 00:00 - 05:00
Listen live on kiss

Αθωώθηκαν οι U2 για τα πνευματικά δικαιώματα

Το κατηγορητήριο είχε βασιστεί στον ισχυρισμό ότι οι U2 αντέγραψαν τμήματα ενός σχετικά άγνωστου τραγουδιού,,,
Text Size:
  • A
  • A
  • A
By
KISS 929

Αλώβητοι βγήκαν τελικά από τη δικαστική διαμάχη οι U2. Το συγκρότημα του Bono και της παρέας του, κέρδισε τη δίκη, σε μια υπόθεση πνευματικής ιδιοκτησίας που απασχόλησε τα media για αρκετά μεγάλο διάστημα.

Πρόσφατα εκδόθηκε η απόφαση του δικαστηρίου, που απορρίπτει το αίτημα για αποζημίωση λόγω πνευματικών δικαιωμάτων.

Το κατηγορητήριο, εναντίον των U2 και της Universal Music Group, είχε βασιστεί στον ισχυρισμό ότι οι U2 αντέγραψαν τμήματα ενός σχετικά άγνωστου τραγουδιού για να δημιουργήσουν ένα κιθαριστικό σόλο που περιλαμβάνεται στο σινγκλ τους, «The Fly».

Το συγκεκριμένο τραγούδι είχε κυκλοφορήσει στο άλμπουμ των Ιρλανδών, Achtung Baby, που κυκλοφόρησε το 1991.

Ο ενάγων, Βρετανός μουσικός Paul Rose, είχε ισχυριστεί ότι τα μέλη των U2 είχαν απομονώσει χωρίς την άδεια του ένα ηχητικό μέρος διάρκειας 13 δευτερολέπτων, από την πειραματική μουσική σύνθεσή του, «Nae Slappin» που κυκλοφόρησε το 1989, για να το ενσωματώσουν στο δικό τους τραγούδι.

Ο δικαστής της περιφέρειας των Ηνωμένων Πολιτειών, Denise Cote δήλωσε ότι το εν λόγω τμήμα μουσικής δεν ήταν «ποσοτικά σημαντικό» για το τραγούδι, καθώς δεν καταλαμβάνει περισσότερο χρόνο από μόλις το 6 τοις εκατό του συνόλου της σύνθεσης.

«Το απόσπασμα εμφανίζεται μόνο μία φορά κοντά στην αρχή της ηχογράφησης και ύστερα δεν επαναλαμβάνεται», αναφέρει ο δικαστικός λειτουργός.

Σύμφωνα με το πόρισμα του δικαστηρίου: «Πρόκειται για ένα συχνό και τις περισσότερες φορές τυχαίο φαινόμενο, καθώς η καθαριστική γραμμή μπορεί να ταιριάζει με ένα άλλο συγκεκριμένο μουσικό μέρος, σε κάποια σημεία στη διάρκεια μιας σύνθεσης».

 

PAGE TOP

Get in touch with us

Designed, Developed & Hosted by GLOMAN - Powered by Drupal - achecker