kiss-logo
Now playingI'M GOOD (BLUE) DAVID GUETTA, BEBE REXHA
On airΚΙΚΗ ΜΗΛΙΔΟΥ 12:00 - 15:00
Listen live on kiss

Η πιθανότητα για αναφυλαξία στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού

Τι αναφέρει ο Η. Μόσιαλος
Text Size:
  • A
  • A
  • A
By
KISS 929

«66 περιπτώσεις σε περίπου 17.5 εκατομμύρια εμβολιασμούς παρουσίασαν αναφυλαξία στα mRNA εμβόλια. Κανένας θάνατος. H πιθανότητα κάποιος να εμφανίσει αναφυλαξία είναι 0.000377%», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE).

Η ανάρτηση έγινε με αφορμή έκθεση που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό JAMA σχετικά με τα περιστατικά αναφυλαξίας που καταγράφηκαν στην Αμερική. Η έκθεση αναφέρεται στην περίοδο από τις 14 Δεκεμβρίου έως τις 18 Ιανουαρίου και στη χορήγηση συνολικά 9.943.247 δόσεων του εμβολίου της Pfizer και 7.581.429 δόσεων του εμβολίου της Moderna. 

Πρόκειται για συνολικά 66 περιπτώσεις - 4.5 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της Pfizer και 2.5 ανά εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της Moderna. Η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αναφέρθηκε μετά την πρώτη δόση του εμβολίου (54 μετά την πρώτη δόση, 5 μετά τη δεύτερη δόση και δεν υπήρχε ακριβής καταγραφή για 7 περιστατικά).

Ο κ. Μόσιαλος αναφέρει αναλυτικά τα ακόλουθα: «44 από τις 47 περιπτώσεις που καταγράφηκαν για το εμβόλιο της Pfizer συνέβησαν σε γυναίκες, όπως και όλες οι περιπτώσεις της Moderna .
Εκ των 66, οι 21 παρατηρήθηκαν σε ανθρώπους που είχαν ιστορικό προηγούμενης αναφυλαξίας και το 89% των περιπτώσεων σημειώθηκε σε λιγότερο από 30 λεπτά.
Στις οδηγίες χορήγησης των εμβολίων (των αμερικανικών κέντρων ελέγχου λοιμώξεων- CDC) περιλαμβάνεται η παρακολούθηση για 15 ή 30 λεπτά για ανθρώπους χωρίς ή με ιστορικό αναφυλαξίας, αντίστοιχα. Εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως το διάστημα αυτό είναι συνήθως αρκετό:  32 από τις 66 περιπτώσεις χρειάστηκαν νοσηλεία, και 7 διασωληνώθηκαν. Στους 6 από τους 7 που διασωληνώθηκαν - που ανήκαν στην ομάδα με το ιστορικό αναφυλαξίας- το διάστημα από τον εμβολιασμό έως την αντίδραση ήταν μικρότερο από 11 λεπτά. Η δε διάρκεια νοσηλείας για όσους χρειάστηκε να νοσηλευτούν ήταν 1 έως 3 ημέρες. 
Τι μαθαίνουμε λοιπόν από αυτή την έκθεση;
Μετά από περίπου 18 εκατομμύρια εμβολιασμούς γνωρίζουμε πως η πιθανότητα κάποιος να εμφανίσει αναφυλαξία στο εμβόλιο είναι 0.000377%, δεν υπήρξαν θάνατοι και σχεδόν όλα τα επεισόδια αναφυλαξίας συνέβησαν στα πρώτα 11 λεπτά μετά τον εμβολιασμό. 
Να σημειώσω πως παρά τα πάρα πολύ χαμηλά ποσοστά εμφάνισης αναφυλαξίας είναι πολύ σημαντικό τα κέντρα εμβολιασμού να έχουν πάντα επάρκεια αδρεναλίνης, κορτικοστεροειδών και αντιισταμινικών, για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών. 
Τέλος σύμφωνα με την έκθεση, το χρονικό διάστημα που συνέβησαν οι αναφυλαξίες που απαίτησαν διασωλήνωση ήταν 1-45’ μετά τον εμβολιασμό, παρότι 6 στις 7 συνέβησαν στα πρώτα 11 λεπτά. Υπό αυτό το πρίσμα, θα ήταν σκόπιμο οι άνθρωποι που έχουν ιστορικό αναφυλαξίας να μένουν στο χώρο ή κοντά στο χώρο που γίνονται οι εμβολιασμοί, με κάποιο συγγενικό τους άτομο, έως και 45’ λεπτά».

Διαβάστε ακόμη:

Ο Ozzy Osbourne σε καρτούν εκδοχή για το «It’s A Raid»

Όσκαρ 2021: Έτσι θα γίνει η τελετή απονομής των βραβείων

Συμβουλές της ΓΑΔΑ για τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Καιρός: Πυκνό χιόνι στην Αττική – Πρόγνωση της ΕΜΥ για όλη την Ελλάδα

PAGE TOP

Get in touch with us

Designed, Developed & Hosted by GLOMAN - Powered by Drupal - achecker