kiss-logo
On airΓΙΑΝΝΗΣ ΤΟΥΜΠΑΝΟΣ 10:00 - 12:00
Listen live on kiss

Εμβόλια: Άνοιξε η πλατφόρμα για τους 30 – 39 ετών – Ποιες ομάδες παίρνουν σειρά

Αναλυτικά το πρόγραμμα εμβολιασμών
Text Size:
  • A
  • A
  • A
By
KISS 929

Άνοιξε σήμερα, Μεγάλη Τρίτη, η πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι πολίτες ηλικιακής ομάδας 30-39 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Όπως υπογραμμίζει ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, με το άνοιγμα της πλατφόρμας «δίνεται η ευκαιρία στα άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας να εμβολιαστούν νωρίτερα από όταν θα ήταν η σειρά που θα είχαν με βάση την προτεραιοποίηση».

Επιπλέον, ο ίδιος διευκρινίζει ότι τα ραντεβού είναι αρκετά και «κάποιος ο οποίος θα κλείσει το ραντεβού του μπορεί να εμβολιαστεί την αμέσως επόμενη μέρα, την Μεγάλη Τετάρτη, καθώς και τις επόμενες μέρες, Μεγάλη Πέμπτη, Μεγάλη Παρασκευή, Μεγάλο Σάββατο και Δευτέρα του Πάσχα. Θα υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού, έτσι ώστε να μπορούν να εμβολιαστούν την πρώτη δόση σε ένα άμεσο, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα».

Σημειώνεται ότι τη Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού τα άτομα της ηλικιακής ομάδας 40-44 για το εμβόλιο της AstraZeneca. Όσοι είναι γραμμένοι στην άυλη θα λάβουν μήνυμα στο κινητό τους με το προτεινόμενο ραντεβού και έχουν ένα διάστημα 24 ωρών, έτσι ώστε να απαντήσουν αν αποδέχονται ή όχι το ραντεβού τους. Διαφορετικά, θα μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους εισάγοντας τον ΑΜΚΑ τους στην πλατφόρμα emvolio.gοv.gr ή στα ΚΕΠ και στον φαρμακοποιό τους.

Ακόμη, το Μεγάλο Σάββατο 1η Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους 45-49 ετών για όλα τα εμβόλια.

 

Η πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα

 

Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερο από 2.870.000 εμβολιασμοί. Συγκεκριμένα, 2.025.000 πολίτες  έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 19,3% και ο αριθμός των πολιτών μας που είναι πλήρως εμβολιασμένοι ξεπερνάει τις 845.000 και ποσοστό που αντιστοιχεί σε 8%.

Την προηγούμενη εβδομάδα, την Τετάρτη 21 Απριλίου, άνοιξε η πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού η ηλικιακή ομάδα 55- 59 και οι εκπαιδευτικοί και το Σάββατο άνοιξε η πλατφόρμα για να κλείνουν ραντεβού η ηλικιακή ομάδα 50- 54. Μέχρι στιγμής 293.000 πολίτες από την ηλικιακή ομάδα 55-59 έχουν κλείσει ραντεβού και 270.000 συμπολίτες από την ηλικιακή ομάδα 50-54.

 

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, είπε πως η Επιτροπή έδωσε το «πράσινο» φως για να ξεκινήσουν από την Τετάρτη 5 Μαΐου στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson.
Η ίδια τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά για την άρση της απαγόρευσης που ίσχυε για το εμβόλιο της Johnson & Johnson για τη χώρα μας, λαμβάνοντας υπόψη τα νεότερα διεθνή στοιχεία και τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ελλάδα: «Η στάθμιση του κινδύνου από τη νόσο Covid και του κινδύνου του εξαιρετικά μικρού από το εμβόλιο, οδήγησε στην απόφαση που ήταν θα έλεγα λακωνική. Ότι τα οφέλη από τον εμβολιασμό εξακολουθούν να υπερτερούν από τις πιθανές σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες.
Οφείλουμε όμως να είμαστε ενημερωμένοι για την ύπαρξη αυτών των σπανίων ανεπιθύμητων ενεργειών. Οφείλουμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη και οι υγειονομικοί, αλλά και το κοινό που εμβολιάζεται. Η επιτήρηση πάντα συνεχίζεται και αν υπάρχουν δεδομένα που διαφοροποιούν αυτή την τωρινή θέση, αυτά έρχονται ως αποτέλεσμα αυτής της αυστηρής επιτήρησης.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα δεδομένα των ελεγκτικών μηχανισμών και του FDA και του CDC και της EMA και του WHO, γνωμοδότησε θετικά για την άρση της απαγόρευσης της χορήγησης του εμβολίου και στην χώρα μας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν φυσικά και τα επιδημιολογικά δεδομένα».
Παράλληλα, όσον αφορά στο εμβόλιο, η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε πως «Εκτός από το ότι είναι ένα πρακτικό εμβόλιο, είναι αποτελεσματικό σε υψηλό ποσοστό, άνω του 80%, για την πρόληψη της σοβαρής νόσου, άνω του 90% για την πρόληψη της νοσηλείας σε νοσοκομείο και φτάνει το 100% για την πρόληψη των θανάτων. Είναι επομένως, ένα εμβόλιο το οποίο περιμέναμε, είναι ένα εμβόλιο πολύ χρήσιμο, το οποίο θα πάει και εκεί που αδυνατούν λόγω τεχνικής δυσκολίας φυσικά να πάνε τα άλλα εμβόλια».

Εμβόλιο της AstraZeneca

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στο εμβόλιο της AstraZeneca, και συγκεκριμένα είπε πως αν κάποιος επιθυμεί να εμβολιαστεί με την δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca νωρίτερα από τις δώδεκα εβδομάδες, μπορεί να το δηλώσει και να κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου μετά από οκτώ εβδομάδες αντί για δώδεκα.

Εγκυμοσύνη και εμβόλια

Τέλος, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον εμβολιασμό των εγκύων, τονίζοντας ότι προς το παρόν υπάρχουν ασφαλή δεδομένα για τα εμβόλια MRNA και αναμένονται περισσότερα δεδομένα για της Astra Zeneca. Όπως εξήγησε, ο εμβολιασμός με τα εμβόλια MRNA ( Phizer - Moderna) είναι ασφαλής για τις εγκύους σύμφωνα με μελέτη σε 90.000 γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όοσν αφορά στα εμβόλια ιικού φορέα, όπως αυτό της Astra Zeneca, είναι κατά 99,9% ασφαλή για την κύηση. 

PAGE TOP

Get in touch with us

Designed, Developed & Hosted by GLOMAN - Powered by Drupal - achecker