Ένας από τους θερμότερους ανοιξιάτικους μήνες της τελευταίας δεκαετίας ήταν ο Μάιος
sun_louloudia1_kiss_pexels.jpg
Πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα κυμάνθηκε η θερμοκρασία σε όλη τη χώρα τον Μάιο του 2021 σύμφωνα με το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.
Στη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Κρήτη ήταν ο πιο θερμός Μάιος τουλάχιστον από το 2010, ενώ για τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα ήταν ο δεύτερος κατά σειρά πιο θερμός Μάιος την ίδια περίοδο. Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τις αποκλίσεις των μεγίστων θερμοκρασιών από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019 ανά γεωγραφικό διαμέρισμα από δεδομένα 53 μετεωρολογικών σταθμών.
Πιο αναλυτικά, στη Μακεδονία και τη Θράκη η μέση μέγιστη θερμοκρασία κυμάνθηκε 0.8°C υψηλότερα από τη μέση τιμή (4η υψηλότερη της δεκαετίας), στη Δυτική Ελλάδα +0.9°C (η 5η υψηλότερη της δεκαετίας), στη Θεσσαλία καταγράφηκαν αποκλίσεις +1.5°C (2η υψηλότερη της δεκαετίας μετά τον Μάιο του 2013), στη Στερεά Ελλάδα, την Πελ/νησο και την Κρήτη +1.9°C +2ºC, και+2ºC αντίστοιχα (οι υψηλότερες της δεκαετίας), ενώ στα νησιά του Αιγαίου εκτός της Κρήτης καταγράφηκε μικρότερη απόκλιση με +1.2°C (2η υψηλότερη μετά τον Μάιο του 2018).
Κύρια αιτία των παρατεταμένα υψηλών θερμοκρασιών στη χώρα μας ήταν η επικράτηση υψηλών βαρομετρικών πιέσεων στο μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής Μεσογείου με αποτέλεσμα τη ροή θερμών αερίων μαζών από την Αφρική προς τα Βαλκάνια. Στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη η μέση θερμοκρασία του Μαΐου 2021 κυμάνθηκε περίπου 4-5°C κάτω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.