kiss-logo
On airΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΖΑΡΟΣ 15:00 - 18:00
Listen live on kiss

Ήρθε η ώρα για εμβολιασμό των εφήβων – Τι προβλέπεται

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα
Text Size:
  • A
  • A
  • A
By
KISS 929

Τη θετική γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τον εθελοντικό εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 15-17 ετών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη της γονεϊκής συναίνεσης μετά από ενημέρωση, εξέφρασε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Μαρία Θεοδωρίδου

Αναλυτικά, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε τα ακόλουθα: «Ο πληθυσμός που παραμένει ανεμβολίαστος είναι τα άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών. Ποια είναι, λοιπόν, τα δεδομένα που πρέπει να αξιολογηθούν για τον εμβολιασμό κάτω των 18 ετών; Από τα μέχρι σήμερα στοιχεία, τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν μικρό αλλά υπαρκτό κίνδυνο νόσησης. Αποτελούν, σύμφωνα με τα στοιχεία των ΗΠΑ, το 14,1% του συνόλου των περιπτώσεων και σπάνια μπορούν να παρουσιάσουν ένα σοβαρό σύνδρομο, το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο με θνητότητα 1,2%.

Ενώ είναι υπό διερεύνηση και οι βλαπτικές επιπτώσεις της νόσησης Covid μετά από τη νόσηση, το Post-Covid syndrome είναι ακόμη υπό μελέτη. Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο αναφοράς των νόσων, δεδομένα από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, δείχνουν ότι η συχνότητα εισαγωγής στο Νοσοκομείο παιδιών από 12 έως 17 ετών, είναι 2,5 έως 3 φορές μεγαλύτερη από τη συχνότητα των εισαγωγών από τη συνήθη εποχική γρίπη.

Ενδεικτικά αναφέρεται από τους 204 εφήβους ηλικίας 12-17 ετών που νοσηλεύτηκαν κατά τη διάρκεια ενός τριμήνου μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου του 2021, το 70,6% είχαν υποκείμενο νόσημα, το 31,4% εισήχθη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και ένα 5% χρειάστηκε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Δεν σημειώθηκε όμως κανένας θάνατος.

Στα υποκείμενα νοσήματα περιλαμβάνονται κατ’ εξοχήν η παχυσαρκία, ένα ποσοστό που αγγίζει το 36%, χρόνιες πνευμονοπάθειες 31%, νευρομυϊκά και νευρολογικά νοσήματα 14%, όπως και άλλα χρόνια νοσήματα.

Τα στοιχεία αυτά στηρίζουν ότι ο εμβολιασμός θα προσέφερε στα παιδιά εφήβους, ιδιαίτερα αυτά με το υποκείμενο πρόβλημα, ένα σημαντικό ποσοστό προστασίας της υγείας τους.

Αλλά και για το θέμα της μεταδοτικότητας υπάρχουν διαφορές. Οι μελέτες κατά την επιδημία της Covid δείχνουν ότι οι έφηβοι μεταδίδουν τον ιό ευκολότερα από ότι τα παιδιά μικρότερης ηλικίας. Γι’ αυτό και έχουν παρατηρηθεί επιδημικές εξάρσεις που συνδέονται με τις εξωσχολικές δραστηριότητες των εφήβων.

Το γεγονός ότι αποτελούν άτομα με δυνατότητα αυξημένης διασποράς του ιού, αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο υπέρ του εμβολιασμού που θα συμβάλλει στην επαναφορά στην κανονικότητα, την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και την κοινωνική δραστηριότητα των εφήβων. Και είναι γνωστό ότι η περίοδος εγκλεισμού των εφήβων είχε σημαντικές επιπτώσεις και στον τομέα της ψυχικής υγείας.

Ταυτόχρονα βέβαια με τον εμβολιασμό των εφήβων, υπάρχει και το όφελος της προστασίας των ευάλωτων ατόμων που μπορεί για διάφορους λόγους, ελπίζουμε σοβαρούς, να έχουν μείνει ανεμβολίαστοι. Επομένως, ο εμβολιασμός των εφήβων έχει και μια έμμεση προστασία για άτομα του περιβάλλοντος τους.

Τα εμβόλια τα οποία θα χρησιμοποιηθούν είναι τα εμβόλια τα γνωστά mRNA, που σύμφωνα με μελέτες είναι και πιο αποτελεσματικά στα παιδιά και εφήβους από ότι είναι στους ενήλικες, σε ποσοστό που αγγίζει και το 100%.

Το σημαντικότερο, βέβαια, χαρακτηριστικό όλων των εμβολίων είναι η ασφάλεια. Η πρώτη χώρα που άρχισε τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας άνω των 12 ετών ήταν ο Καναδάς, στις αρχές Μαΐου, για να ακολουθήσει σε λίγες εβδομάδες και η έγκριση για αυτές τις ηλικίες του εμβολιασμού από Οργανισμούς όπως ο FDA και ο ΕΜΑ.

Στην Ευρώπη, κάθε Κράτος διαμορφώνει, όπως για όλα τα εμβόλια, την δική του στρατηγική και ήδη, κάθε μέρα, αρκετές χώρες τοποθετούνται υπέρ του εμβολιασμού διαφόρων ηλικιών, παιδιών και εφήβων.

Η ασφάλεια παρακολουθείται αυστηρά στις χώρες που ήδη το εφαρμόζουν. Υπό δημοσίευση είναι μία πολυκεντρική μελέτη από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, για την οποία η σπάνια αναφερόμενη ανεπιθύμητη ενέργεια της περιμυοκαρδίτιδας είναι το κυρίαρχο θέμα ελέγχου.

Μέχρι τις 21/6, δηλαδή πολύ πρόσφατα, είχαν γίνει 8.000.000 δόσεις σε παιδιά ηλικίας 12-17 ετών και σε 6.000.000 παιδιά είχαν δοθεί και οι δυο δόσεις του εμβολιασμού.

Καταγράφησαν σε αυτό τον μεγάλο αριθμό των εμβολιασμών, 250 περίπου περιπτώσεις ήπιας αυτοϊώμενης περιμυοκαρδίτιδας που αντιπροσωπεύουν το 1%-4% περιπτώσεις ανά 100.000.

Απαιτείται, επομένως, συνεχής επιτήρηση των ανεπιθύμητων ενεργειών, αλλά οι σπάνιες ήπιες καταστάσεις, όπως αυτή που αναφέρθηκε, δεν αναιρούν το όφελος των εμβολίων, όπως συμπεραίνουν και οι ερευνητές που δημοσίευσαν την προαναφερθείσα μελέτη.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα, διατυπώνει τη θετική της γνώμη για τον εθελοντικό εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 15-17 ετών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη της γονεϊκής συναίνεσης μετά από ενημέρωση».

Από την  πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σημείωσε σχετικά με τον εμβολιασμό των εφήβων για τις ηλικίες 15-17, δηλαδή για τα παιδιά που έχουν γεννηθεί πριν την 1/1/2006, η πλατφόρμα για να μπορούν να κλείσουν ραντεβού θα ανοίξει την επόμενη εβδομάδα. Επιπλέον, την ερχόμενη Δευτέρα στην ενημέρωση θα δοθούν οδηγίες για το πώς θα κλείνεται το ραντεβού και πώς θα εξασφαλιστεί η συναίνεση των γονέων και κηδεμόνων.

PAGE TOP

Get in touch with us

Designed, Developed & Hosted by GLOMAN - Powered by Drupal - achecker