kiss-logo
On airΕΛΕΝΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ -ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΥΡΙΩΤΗΣ 07:00 - 10:00
Listen live on kiss

«Καμπανάκι» Χαρδαλιά για 6 περιοχές

«Ένα βήμα πριν πάρουμε μέτρα»
Text Size:
  • A
  • A
  • A

mykonos1_kiss_pexels.jpg

photo: pexels
By
KISS 929

«Η σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων, η οποία σχετίζεται και με την αυξημένη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης «Δέλτα», υπενθυμίζει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν έχει έρθει ακόμα το τέλος της πανδημίας», τόνισε κατά την ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νίκος  Χαρδαλιάς.

Παράλληλα, ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο επταήμερος μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους παρουσιάζει αύξηση σε 64 από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας με 25 περιφερειακές ενότητες να έχουν επίπτωση μεγαλύτερη από 100 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα εξετάστηκαν από την αρμόδια Επιτροπή, η οποία αποφάσισε την επικαιροποίηση του επιδημιολογικού χάρτη της χώρας ως εξής:

  • Οι περιφερειακές ενότητες Γρεβενών, Ιωαννίνων, Ανατολικής Αττικής, Βορείου Τομέα Αθηνών, Πειραιώς, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Δυτικής Αττικής και Λάρισας, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο πορτοκαλί, στο επίπεδο 3.
  • Οι δήμοι Σαλαμίνας και Πάρου ανεβαίνουν και αυτοί στο πορτοκαλί.
  • Επίπεδο ανεβαίνουν και οι περιφερειακές ενότητες Καρδίτσας, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Άνδρου, Αχαΐας, Κοζάνης, Τήνου, Πρέβεζας, Ζακύνθου, Σύρου, Λέσβου, Θεσσαλονίκης, Θεσπρωτίας, Αρκαδίας, Κεφαλληνίας και Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίες μεταφέρονται στο κίτρινο επίπεδο, στο επίπεδο 2.
  • Στο κίτρινο επίπεδο ανεβαίνουν και οι δήμοι Ικαρίας, Λέρου, Κύθνου, Λευκάδας, Μήλου, Σερίφου, Αντίπαρου και Χίου.
  • Ο Δήμος Λειψών πέφτει επίπεδο και μεταφέρεται στο πράσινο, στο επίπεδο 1.

Οι 6 περιοχές που είναι ένα βήμα πριν το τοπικό lockdown 

Kατά την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων, οι περιφερειακές ενότητες Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου καθώς και οι δήμοι Ιητών, Θήρας και Πάρου έχουν κατηγοριοποιηθεί σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης με συγκεκριμένα μέτρα προς εφαρμογή για την ενίσχυση του testing λόγω υψηλότατου επιδημιολογικού φορτίου.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς «Η κατάσταση σε αυτές τις έξι περιοχές επιβάλει από όλους μας εγρήγορση και μας θέτει σε συναγερμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Μύκονο, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων έχει τετραπλασιαστεί μέσα σε μια εβδομάδα, από 77 στις 7 Ιουλίου σε 318 εχθές. Ενώ στο Ρέθυμνο έχει διπλασιαστεί: 782 ενεργά κρούσματα από 384 στις 7 Ιουλίου. Στο Ηράκλειο έχει σχεδόν τριπλασιαστεί. 878 κρούσματα από 310 στις 7 Ιουλίου.

Το ίδιο χρονικό διάστημα, δηλαδή την τελευταία εβδομάδα, τα ενεργά κρούσματα έχουν υπερπενταπλασιαστεί στην Ίο, 55 από 9 που ήταν στις 7 Ιουλίου. Έχουν υπερδιπλασιαστεί στη Σαντορίνη, 56 από 24 στις 7 Ιουλίου, και έχουν 7πλασιαστεί στην Πάρο, 72 από 9 στις 7 Ιουλίου.

Θα θέλαμε να εφιστήσουμε την προσοχή στους κατοίκους αλλά και στις αρχές των περιοχών αυτών. Η περαιτέρω διασπορά του ιού πρέπει να αποφευχθεί και για αυτό απαιτείται η συμβολή αλλά και η συνεργασία όλων μας».

Σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ μεταβαίνουν επιπλέον ΚΟΜΥ στις παραπάνω 6 περιοχές για εκτεταμένο testing. Επιπλέον, στις περιοχές αυτές και αρχής γενομένης από το Σάββατο 17 Ιουλίου, οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και σε τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο δυο φορές την εβδομάδα: Μια φορά με τη μέθοδο του self test και μια με αυτή του rapid, με ταυτόχρονη υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

PAGE TOP

Get in touch with us

Designed, Developed & Hosted by GLOMAN - Powered by Drupal - achecker