kiss-logo
Now playingA SKY FULL OF STARS COLDPLAY
On airΕΛΕΝΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ -ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΥΡΙΩΤΗΣ 07:00 - 10:00
Listen live on kiss

«Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα»

Εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα
Text Size:
  • A
  • A
  • A
By
KISS 929

Η «Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα» πραγματοποιείται αυτό το Σάββατο 16 Οκτωβρίου  σε μεγάλες πόλεις και κύρια αστικά κέντρα της ελληνικής επικράτειας. Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα Οδικής Ασφάλειας και η διάδοση σε όλη την Ελλάδα και ειδικά στους νέους ανθρώπους του μηνύματος ότι το αλκοόλ και η οδήγηση δεν πάνε μαζί.

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» διοργανώνει από το 2007 την εν λόγω εκδήλωση στη χώρα μας, μία εκδήλωση που πραγματοποιείται, παράλληλα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης με τη συμμετοχή εκατοντάδων χώρων νυχτερινής διασκέδασης.

Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» δρα σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό «Responsible Young Drivers» και από το 2007 υλοποιεί τις επιμέρους δράσεις σε στενή συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, το Δίκτυο Εθελοντών του Ινστιτούτου και δεκάδες φορείς εθνικής και τοπικής εμβέλειας. Η συγκεκριμένη δράση που γνωρίζει πάντα επιτυχία, αποτελεί πλέον θεσμό και πραγματοποιείται σε άριστη συνεργασία των Υπηρεσιών της Τροχαίας με το Ινστιτούτο αναδεικνύοντας παράλληλα και το ανθρώπινο πρόσωπο της Ελληνικής Αστυνομίας.

 

Η δράση υλοποιείται ως εξής:

Εθελοντές του Ινστιτούτου βρίσκονται έξω από τα, επιλεγμένα κάθε χρονιά, νυκτερινά κέντρα διασκέδασης για να ενθαρρύνουν τους νέους που προσέρχονται για διασκέδαση να επιλέξουν τον «Οδηγό της παρέας», ο οποίος, αφού αποδεχτεί τον τίτλο και φορέσει το ειδικό βραχιολάκι που θα του περάσουν οι εθελοντές στο χέρι, θα είναι υποχρεωμένος να μην καταναλώσει καθόλου αλκοόλ όλο το βράδυ. Κατά την έξοδό του από το κέντρο διασκέδασης ο Οδηγός της παρέας θα κάνει, με τη δική του θέληση, ένα φιλικό αλκοτέστ που διενεργούν οι εθελοντές του Ι.Ο.ΑΣ., συχνά μαζί με κάποιον εκπρόσωπο της ΕΛ.ΑΣ. ή της Τροχαίας, ώστε να αποδειχθεί ότι τήρησε την υπόσχεση να μην καταναλώσει αλκοόλ. Εάν πράγματι έχει διατηρήσει τον έλεγχο και δεν έχει πιει, ο «Οδηγός της παρέας» επιβραβεύεται ενώ, στην αντίθετη περίπτωση, οι εθελοντές μας τον συμβουλεύουν να αφήσει το όχημά του και να γυρίσει σπίτι του με ταξί.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι πόλεις στις οποίες συνήθως πραγματοποιούνται δράσεις στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Νύχτας χωρίς Ατυχήματα»: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χαλκίδα, Πάτρα, Πύργος, Σέρρες, Κατερίνη, Λάρισα, Φλώρινα, Αμύνταιο, Άργος, Καλαμάτα, Ναύπλιο, Χίος, Πάρος, Κως, Κέρκυρα, Τρίκαλα, Βόλος, Λαμία, Μεσολόγγι, Αγρίνιο, Ναύπακτος, Άρτα, Κόρινθος, Ορεστιάδα, Άμφισσα, Αίγιο, Αίγινα, Αμαλιάδα, Μέγαρα, Κομοτηνή, Ρέθυμνο, Χανιά, Ηράκλειο. 

Ακολουθούν ενδεικτικά στοιχεία και αποτελέσματα της 14ης Ευρωπαϊκής Νύχτας Χωρίς Ατυχήματα:

  • Από τους 2206 που δεσμεύτηκαν να συμμετάσχουν στη δράση, με μέσο όρο ηλικίας 35,6 έτη, επέστρεψε το 72% (1595 άτομα) για τη διενέργεια φιλικού αλκοτέστ.
  • Στα θετικά σε ποσοστό 86,8% ήταν ΚΑΤΩ από το όριο (84,1 % άντρες, 89,5% γυναίκες) ενώ στα αρνητικά 13,2% ήταν ΠΑΝΩ από το όριο (15,89 % άνδρες, 10,45% γυναίκες) με  μέσο όρο ηλικίας τα 38,2 έτη.
  • Οι πόλεις με τα καλύτερα ποσοστά ήταν: Άνδρος, Κέρκυρα, Κομοτηνή, Τρίπολη όπου το 100%, όσων ελέγχθηκαν, βρέθηκαν κάτω από το όριο, και Άρτα, Καλαμάτα και Βόλος όπου το 97-98% όσων ελέγχθηκαν ήταν κάτω από το όριο.
  • Οι πόλεις με τα χειρότερα ποσοστά (συμμετέχοντες που δέχτηκαν να δεσμευτούν ως οδηγοί της παρέας αλλά βρέθηκαν πάνω από το όριο) ήταν: Κατερίνη, Αθήνα και Φλώρινα με ποσοστά 43,5%, 38,5% και 34,5% αντίστοιχα. Ποσοστό τρεις φορές μεγαλύτερο από το μέσο όρο της χώρας.
PAGE TOP

Get in touch with us

Designed, Developed & Hosted by GLOMAN - Powered by Drupal - achecker