Ποιος ανακάλυψε το σουβλάκι
Ποιος ανακάλυψε το σουβλάκι
Το αγαπημένο σουβλάκι αποτελεί είναι τεράστια ανακάλυψη στην καθημερινή γαστρονομία. Πότε ανακαλύφθηκε, όμως, και σε ποιον πρέπει να δώσουμε τα εύσημα;
Οι ιστορικοί και ερευνητές έχουν εντοπίσει το σουβλάκι μαζί με την εξέλιξη της ελληνικής κουλτούρας και υπάρχουν, μάλιστα, αποδείξεις ότι πιάτα που θυμίζουν το σημερινό σουβλάκι, όπως το γνωρίζουμε και το απολαμβάνουμε, υπήρχαν στην Ελλάδα από την αρχαιότητα. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Αθήναιου στο έργο Δειπνοσοφιστές, όπου αναφερόταν ένα έδεσμα που λεγόταν κάνδαυλος και ήταν κάτι ανάλογο με το σημερινό σουβλάκι-καλαμάκι και συνδύαζε κομμάτια από ψητό κρέας, πίτα, τυρί και άνηθο και σερβιριζόταν με ζουμί. Πολλοί αρχαίοι συγγραφείς και φιλόσοφοι, μάλιστα, όπως ο Όμηρος και ο Αριστοτέλης, κάνουν αναφορά στo ψητό κρέας σε σούβλα…
Στην Αθήνα ο Ισαάκ Μερακλίδης, καθιέρωσε το σουβλάκι με πίτα, τη δεκαετία του ’20 ανοίγοντας το κεμπαπτζίδικο «Αιγυπτιακόν» στη Νίκαια κι έπειτα στο Μοναστηράκι, με κεμπάπ, πίτα και ντομάτα, και αλλάζοντας την αραβική πίτα με αυτή που γνωρίζουμε σήμερα. Ο γύρος ήρθε αρχικά ως τούρκικο ντονέρ από κρέας μοσχαριού και αρνιού και με τροποποίηση γίνεται πλέον με κομμάτια χοιρινού.
Τελικά ποιος ανακάλυψε το σουβλάκι; (msn.com)