kiss-logo
On airΚΙΚΗ ΜΗΛΙΔΟΥ 12:00 - 15:00
Listen live on kiss

Dua Lipa

H Dua Lipa είναι τραγουδίστρια, στιχουργός και μοντέλο με καταγωγή από το Κοσσυφοπέδιο, με παγκόσμια αναγνώριση με διακρίσεις σε διάφορες χώρες.

Μεγάλωσε στο West Hampstead του Λονδίνου και στην Πρίστινα του Κοσσυφοπεδίου.

Στις επιτυχίες της περιλαμβάνονται τραγούδια όπως το «Be the One», «New Rules», «Don't Start Now» κ.ά., ενώ το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ (Dua Lipa) που κυκλοφόρησε το 2017, έγινε πλατινένιο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει καταφέρει να αποσπάσει μεταξύ άλλων δύο βραβεία Grammy, τρία βραβεία Brit και δύο MTV EMA.

Το 2020 κυκλοφόρησε το δεύτερο προσωπικό της άλμπουμ με τίτλο «Future Nostalgia».

Σε ηλικία 14 ετών άρχισε να ανεβάζει στο YouTube διασκευές τραγουδιών της Κριστίνα Αγκιλέρα και της Νέλι Φουρτάντο, ενώ το 2010 επέστρεψε στο Λονδίνο με τη φιλοδοξία να γίνει τραγουδίστρια. Μάλιστα για να καλύπτει τα έξοδα της δούλεψε αρχικά σε διάφορα μαγαζιά εστίασης, αλλά και ως μοντέλο. Σταδιακά ξεκίνησε να ανεβάζει κομμάτια της στη διαδικτυακή πλατφόρμα SoundCloud, προσελκύοντας το 2012 την προσοχή των μάνατζερ που εκπροσωπούσαν και τη Λάνα Ντελ Ρέι.

Το 2015 η Lipa ξεκίνησε να εργάζεται για το πρώτο προσωπικό άλμπουμ της σε συνεργασία με τη δισκογραφική Warner Music. Τον Αύγουστο του ίδιου έτους κυκλοφόρησε το πρώτο της σινγκλ με τίτλο «New Love» σε παραγωγή των Emile Haynie και Andrew Wyatt, ενώ τον Οκτώβριο κυκλοφόρησε το δεύτερο σινγκλ της, με τίτλο «Be the One».

Το συγκεκριμένο τραγούδι έγινε γρήγορα επιτυχία σε όλη την Ευρώπη, φτάνοντας στην κορυφή των μουσικών chart στο Βέλγιο, την Πολωνία, τη Σλοβακία, καθώς και στο Dance Club Songs Chart του Billboard των ΗΠΑ. Επιπλέον, βρέθηκε μέσα στα 10 κορυφαία τραγούδια σε διάφορες κατηγορίες αρκετών κρατών, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, η Αργεντινή, η Ελλάδα, η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Αυστρία, ενώ έγινε διπλά πλατινένιο στην Αυστραλία, την Ιταλία και αλλού.

Το 2016 πραγματοποιήθηκε και η πρώτη περιοδεία της στη Βρετανία και την Ευρώπη. Στις 18 Φεβρουαρίου του 2016, κυκλοφόρησε το τρίτο της single με τίτλο «Last Dance», ακολουθούμενο τον επόμενο μήνα από το «Hotter than Hell». Το συγκεκριμένο κομμάτι (εμπνευσμένο από προσωπικό βίωμα της ερμηνεύτριας) έγινε πλατινένιο στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία, αλλά και χρυσό στην Αυστραλία και τη Δανία. Στις 26 Αυγούστου του ίδιου έτους, κυκλοφόρησε το πέμπτο κατά σειρά σινγκλ της με τίτλο «Blow Your Mind», με αποτέλεσμα να συμπεριληφθεί για πρώτη φορά ως καλλιτέχνιδα στο αμερικανικό Billboard Hot 100, φτάνοντας μέχρι την 72η θέση τον Νοέμβριο του ίδιου έτους και τον Ιανουάριο του 2017 να φτάσει στο νούμερο ένα της λίστας Billboard Dance Club Songs. Το σινγκλ έγινε επίσης πλατινένιο στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά, καθώς και χρυσό στις και την Ιταλία.

Το πρώτο της άλμπουμ κυκλοφόρησε στις 2 Ιουνίου του 2017 με τίτλο «Dua Lipa» και τον επόμενο μήνα ακολούθησε και το έκτο της σινγκλ, με τίτλο «New Rules», το οποίο έφτασε στην πρώτη θέση των chart στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επιπλέον, το New Rules είναι μέχρι στιγμής το πιο επιτυχημένο σινγκλ της, φτάνοντας μέχρι τη δεύτερη θέση στην Αυστραλία, την έκτη θέση στις Ηνωμένες Πολιτείες και την έβδομη στους καταλόγους επιτυχιών του Καναδά. Το συγκεκριμένο τραγούδι συμπεριλήφθηκε από διάφορα μεγάλα περιοδικά και εφημερίδες (όπως το Entertainment Weekly, το New York Times και το Esquire) στις λίστες τους με τα κορυφαία μουσικά κομμάτια για το 2017. Στο τέλος της ίδιας χρονιάς, η Lipa ήταν η γυναίκα μουσικός με τους περισσότερους ακροατές στο Spotify για το 2017 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τον Ιανουάριο του 2018 η Dua Lipa ήταν υποψήφια σε πέντε κατηγορίες στα Brit Awards, τις περισσότερες από οποιονδήποτε άλλο καλλιτέχνη εκείνου του έτους, καταφέρνοντας να κερδίσει τα βραβεία British Female Solo Artist και British Breakthrough Act.

Στις 6 Απριλίου του 2018, η Dua Lipa και ο Calvin Harris κυκλοφόρησαν το «One Kiss», το οποίο έγινε το δεύτερο από τα πιο γνωστά τραγούδια της ερμηνεύτριας στο chart του Ηνωμένου Βασιλείου. Το «One Kiss» έγινε παγκόσμια επιτυχία αποσπώντας διακρίσεις σε περισσότερες από δέκα χώρες (όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Αυστραλία κλπ).

Στις αρχές του 2020 κυκλοφόρησε το δεύτερο προσωπικό της άλμπουμ, με τίτλο «Future Nostalgia». Περιλαμβάνει 11 τραγούδια, μεταξύ των οποίων το σινγκλ «Don't Start Now» που έγινε πλατινένιο σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και η Γαλλία), το σινγκλ «Physical» που χαρακτηρίστηκε χρυσό στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο και την Ιταλία, καθώς και δύο φορές πλατινένιο στη Βραζιλία, και το «Break My Heart» που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2020 και έχει σημειώσει εμπορική επιτυχία σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Βραζιλία και αλλού.

Η Dua Lipa περιλαμβάνει στο ενεργητικό της αρκετές διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης στην ετήσια λίστα του περιοδικού Time με τις 100 σημαντικότερες προσωπικότητες για το 2021.

Στις 13 Αυγούστου 2021, η Lipa συνεργάστηκε ξανά με τον Elton John για την ηχογράφηση του σινγκλ "Cold Heart", που κυκλοφόρησε ως το βασικό σινγκλ από το στούντιο άλμπουμ του Elton John ''The Lockdown Sessions''. Στις 15 Οκτωβρίου 2021, το σινγκλ έφτασε στην πρώτη θέση του UK Singles Chart, και έγινε το τρίτο τραγούδι της Lipa που κατέκτησε αυτό το επίτευγμα.

Το 2022 έκανε το ντεμπούτο της στο μόντελινγκ, ως κεντρικό πρόσωπο στο show του Versace στην Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνου.

 

 

PAGE TOP

Get in touch with us

Designed, Developed & Hosted by GLOMAN - Powered by Drupal - achecker