kiss-logo
Now playingHOUDINI DUA LIPA
On airKiss Music Non Stop, με 55 λεπτά 90s to Now κάθε ώρα 00:00 - 23:50
Listen live on kiss

The Weeknd

O Abel Makkonen Tesfaye γεννήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 1990 και κατάφερε να γίνει γνωστός στην παγκόσμια μουσική βιομηχανία με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο «The Weeknd». Είναι Καναδός τραγουδιστής, στιχουργός & παραγωγός μουσικής. Ο Weeknd βοήθησε να επεκταθεί η R&B μουσική παλέτα με το να ενσωματώσει την indie και την ηλεκτρονική μουσική. Η δουλειά του έχει κατηγοριοποιηθεί ως εναλλακτική R&B. 

Τα πρώτα χρόνια

Ο Weeknd, είναι γιος του Μακόκεν και της Σάμρα Τεσφάγιε οι οποίοι ήταν μετανάστες από την Αιθιοπία που εγκαταστάθηκαν στον Καναδά στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Έχει περιγράψει τα εφηβικά του χρόνια «όπως την ταινία Kids χωρίς το Aids». Ξεκίνησε τη χρήση παράνομων ουσιών στην ηλικία των 11 και προχώρησε στη χρήση ναρκωτικών αργότερα, ενώ έχει επίσης εξομολογηθεί ότι συνήθιζε να κλέβει για να ικανοποιήσει την εξάρτηση του.

Φοίτησε στο West Hill Collegiate Institute και το Birchmount Park Collegiate Institute στο Τορόντο, από όπου δεν αποφοίτησε, και το 2007 έφυγε από το σπίτι του. Μετακόμισε στο Παρκντείλ, μια γειτονιά στο Τορόντο. Δημιούργησε το όνομα της σκηνής του το οποίο εμπνεύστηκε από τότε που παράτησε το σχολείο, λέγοντας ότι μετά από αυτό το σαββατοκύριακο δεν ξανά πήγε σπίτι.

 

Καριέρα

Η αφετηρία στην καριέρα του έγινε όταν ανέβασε ανώνυμα κάποια τραγούδια στο YouTube με το όνομα The Weeknd το 2010 και δημοσίευσε τα τραγούδια «House of Balloons», «Thursday» και «Echoes of Silence» το 2011. Τα τραγούδια του Weeknd αργότερα αναδημοσιεύτηκαν σε ένα άλμπουμ που ονομάστηκε «Trilogy» το 2012. Μέχρι το 2018, ο Weeknd είχε τρία Νο. 1 άλμπουμ στα chart («Beauty Behind The Madness» του 2015, «Starboy» του 2016 και «My Dear Melacholy» του 2018).

Έχει επίσης καταφέρει να εδραιωθεί στη λίστα με τα δέκα καλύτερα του Billboard Ηot 100 με επιτυχίες όπως τα: «Love me Ηarder», «Earned It», «I Feel it Coming», «Pray for Μe», «Call Οut Μy Νame» και «Starboy» μεταξύ άλλων.

Το 2015 ο Weeknd έγινε ο πρώτος καλλιτέχνης που κατείχε τις πρώτες τρεις θέσεις στο Billboard Ηot R&B chart, με τα τραγούδια «Can’t feel my Face», «Earned it» και «The Hills».

 

Από το 2020 μέχρι σήμερα

  • Στις 20 Μαρτίου 2020 κυκλοφόρησε το τέταρτο στούντιο άλμπουμ του Καναδού τραγουδοποιού, από τη δισκογραφική XO και την Republic Records, με τίτλο ''After Hours''. Έκανε το ντεμπούτο του στην κορυφή του Billboard 200, σηματοδοτώντας το τέταρτο νούμερο ένα άλμπουμ του Weeknd στις ΗΠΑ και παρέμεινε στην κορυφή του chart για τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες. Το «Blinding Lights» είναι ουσιαστικά το δεύτερο σινγκλ που ξεχώρισε μέσα από αυτό το άλμπουμ. Με την κυκλοφορία του το «Blinding Lights» έγινε Νο.1 επιτυχία σε 32 χώρες συνολικά, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες χάρισε στο δημιουργό του το πέμπτο κατά σειρά νούμερο ένα σινγκλ στο Billboard Hot 100 chart. Στο Rolling Stone Top 100 Songs, έφτασε μέχρι τη δεύτερη θέση του chart, ενώ στη Μεγάλη Βρετανία ήταν το πρώτο Νο. 1 σινγκλ του Καναδού τραγουδοποιού. Πρόκειται επίσης για τη μεγαλύτερη επιτυχία του καλλιτέχνη, σε μια σειρά από χώρες όπως είναι η Γερμανία, η Αυστραλία, η Μεγάλη Βρετανία και άλλες. Το "Blinding Lights" είναι το τραγούδι με τη μεγαλύτερη διάρκεια παραμονής όλων των εποχών στην ιστορία του Hot 100 chart, συμπληρώνοντας 90 εβδομάδες μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου 2021. To 2020 o Tesfaye ήταν ένας από τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο, σύμφωνα με την ετήσια λίστα που δημοσιεύει το περιοδικό Time.
  • Στις 5 Φεβρουαρίου 2021, ο Tesfaye κυκλοφόρησε το δεύτερο greatest hits άλμπουμ του, με τίτλο ''The Highlights'', που κατέλαβε από την πρώτη εβδομάδα τη δεύτερη θέση του US Billboard 200.
  • Το πέμπτο κατά σειρά στούντιο άλμπουμ του Weeknd, κυκλοφόρησε στις 7 Ιανουαρίου 2022, επίσης από τη δισκογραφική XO και την Republic Records, με τίτλο ''Dawn FM''. Για την υποστήριξη της νέας κυκλοφορίας, ο Καναδός καλλιτέχνης ανακοίνωσε την περιοδεία ''After Hours til Dawn Stadium Tour'', που πρόκειται να ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2022 και περιλαμβάνει εμφανίσεις σε πόλεις στη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Αυστραλία.

 

Επιρροές

Ο Weeknd επικαλείται τον Michael Jackson, τον Prince και τον R. Kelly ως τις κύριες μουσικές του εμπνεύσεις. Έχει αναφέρει πως η μουσική του Jackson ήταν η μεγαλύτερη έμπνευσή του για να γίνει τραγουδιστής. Επίσης, μεγάλωσε ακούγοντας μια ποικιλία από είδη μουσικής, συμπεριλαμβανομένων των soul, hip hop, funk, indie rock και post-punk. Άλλες επιρροές του περιλαμβάνουν τον David Bowie, τους Smiths, τους Bad Brains, τους Talking Heads, τον 50 Cent, τους Wu-Tang Clan και τον Eminem.

 

Βραβεία και πωλήσεις

Ο Weeknd έχει κερδίσει τρία Βραβεία Grammy, 19 Billboard Music Awards, έξι American Music Awards, 15 Juno Awards, και ήταν υποψήφιος για ένα Όσκαρ. Έχει πουλήσει περισσότερα από 75 εκατομμύρια αντίτυπα σε φυσικές πωλήσεις και είναι ένας από τους καλλιτέχνες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις συνολικά στη μουσική βιομηχανία.

 

 

PAGE TOP

Get in touch with us

Designed, Developed & Hosted by GLOMAN - Powered by Drupal - achecker