kiss-logo
On airKiss Music Non Stop, με 55 λεπτά 90s to Now κάθε ώρα 21:00 - 23:50
Listen live on kiss

Ariana Grande

Η Ariana Grande Butera γεννήθηκε 26 Ιουνίου 1993 και είναι Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός. 

 

Βιογραφικά στοιχεία

Γεννήθηκε στις 26 Ιουνίου 1993 στο Boca Raton, στην περιοχή Palm Beach της Φλόριντα. Ως παιδί τραγουδούσε με το Children's Theater, παίζοντας έτσι τον πρώτο της ρόλο ως «Άννι» στο ομώνυμο μιούζικαλ αλλά και στα μιούζικαλ «Ο Μάγος του Οζ» και «Η Πεντάμορφη και το Τέρας». Σε ηλικία οκτώ ετών έκανε το τηλεοπτικό της ντεμπούτο. Φοίτησε στο Σχολείο Πάιν Κρεστ και αργότερα στο Σχολείο Νορθ Μπρόγουαρντ.

Στην ηλικία των 13 αποφάσισε να ξεκινήσει μουσική καριέρα, παράλληλα με το θέατρο. Όταν ταξίδεψε στο Λος Άντζελες για να συναντήσει τους μάνατζερ της, εκδήλωσε την επιθυμία της να ηχογραφήσει ένα άλμπουμ R&B μουσικής.

Τηλεοπτικά έγινε γνωστή από τη συμμετοχή της στη νεανική σειρά Victorious που προβλήθηκε από το κανάλι Nickelodeon. Η σειρά έκανε πρεμιέρα στις 27 Μαρτίου 2010 και έγινε η δεύτερη δημοφιλέστερη σειρά ζωντανής δράσης στην ιστορία του Nickelodeon. Ο ρόλος της στην τηλεοπτική σειρά τη βοήθησε να γίνει είδωλο, ωστόσο η ίδια ενδιαφερόταν περισσότερο για μουσική καριέρα δηλώνοντας ότι «η υποκριτική είναι διασκεδαστική, άλλα η μουσική ήταν πάντα η προτεραιότητα μου». Την ίδια χρονιά έπαιξε στο μιούζικαλ «Cuba Libre» ως Μίριαμ.

 

Μουσική καριέρα

Η μουσική καριέρα της Ariana Grande ξεκίνησε με το σάουντρακ του Victorious, μαζί με το υπόλοιπο καστ της σειράς. Υπέγραψε ένα δισκογραφικό συμβόλαιο με τη Republic Records και κυκλοφόρησε το ντεμπούτο άλμπουμ της, «Yours Truly» το 2013, το οποίο έκανε ντεμπούτο στο νούμερο 1 στο Billboard 200 των ΗΠΑ. Το πρώτο σινγκλ του άλμπουμ, «The Way», έκανε ντεμπούτο στις πρώτες 10 θέσεις του Billboard Hot 100 με τους κριτικούς να τη συγκρίνουν με τη Μariah Carey.

Το δεύτερό της άλμπουμ, «My Everything» (2014), έκανε ντεμπούτο στο Νο. 1 του Billboard 200 καθώς και σε πολλές άλλες χώρες. Με τα τραγούδια «Problem», «Break Free», «Bang Bang» και «Love Me Harder» έμεινε 34 συνεχόμενες εβδομάδες στις πρώτες 10 θέσεις του Billboard Hot 100 και είχε τα περισσότερα σινγκλ στις πρώτες 10 θέσεις από κάθε άλλον καλλιτέχνη το 2014. Το πρώτο σινγκλ του άλμπουμ, «Problem», έσπασε και κατέχει επί δυο χρόνια το ρεκόρ του τραγουδιού που έχει πάει πιο γρήγορα Νο. 1 στα iTunes καθώς και της νεότερης ερμηνεύτριας που να το κατείχε ποτέ.

Το 2015 για να προωθήσει το «My Everything» ξεκίνησε τη δεύτερη συνολικά περιοδεία της και την πρώτη παγκόσμια της «The Honeymoon Tour» και συμμετείχε με μικρό ρόλο στην τηλεοπτική σειρά του FOX, «Scream Queens». Επίσης κυκλοφόρησε το σινγκλ «Focus», το οποίο έκανε ντεμπούτο στο Νο. 7 του Billboard Hot 100 ως το πρώτο σινγκλ για το τρίτο άλμπουμ της που θα ονομάζονταν «Moonlight», η Grande όμως αργότερα αποφάσισε να αλλάξει τον τίτλο σε «Dangerous Woman».

Τα Χριστούγεννα του 2015 κυκλοφόρησε το δεύτερο χριστουγεννιάτικο EP της με τίτλο «Christmas and Chill».

 

Από το 2016 έως σήμερα

Το 2016 κυκλοφόρησε το τρίτο της άλμπουμ, Dangerous Woman, που έκανε ντεμπούτο στο νούμερο 2 του Billboard 200. Το ομότιτλο πρώτο σινγκλ του άλμπουμ, έκανε ντεμπούτο στο νούμερο 7 στο Billboard Hot 100 κάνοντας την τη μόνη ερμηνεύτρια στην ιστορία αυτού του chart που έχει τα πρώτα σινγκλ των τριών πρώτων άλμπουμ της που να κάνουν ντεμπούτο στις κορυφαίες 10 θέσεις.

Στις 22 Μαΐου 2017 στη συναυλία της, στο Μάντσεστερ εκδηλώθηκε βομβιστική επίθεση σκοτώνοντας 23 πολίτες και τραυματίζοντας άλλους 512. Λίγο καιρό αργότερα η Ariana Grande επέστρεψε στο Μάντσεστερ για να διοργανώσει μια φιλανθρωπική συναυλία για τα θύματα της επίθεσης.

Στις 17 Αυγούστου 2018 κυκλοφόρησε το τέταρτο άλμπουμ της με τίτλο «Sweetener». Το άλμπουμ «Sweetener» έκανε ντεμπούτο στο No. 1 του Billboard 200 με διάφορα τραγούδια του άλμπουμ να καταφέρνουν να μπουν στο Billboard 100, όπως και τα επιτυχημένα σινγκλ «God is a Woman», «No Tears Left to Cry» και «Breathin». Το άλμπουμ έκανε ντεμπούτο επίσης στην κορυφή του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστραλίας, της Ιταλίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Σουηδίας. Το «Sweetener» κατέρριψε επιπλέον το ρεκόρ για το ποπ άλμπουμ από γυναίκα με τις περισσότερες ψηφιακές ακροάσεις στη διάρκεια μιας εβδομάδας, μετρώντας 126,7 εκατομμύρια ακροάσεις στις ψηφιακές πλατφόρμες.

Στις 8 Φεβρουαρίου 2018 κυκλοφόρησε το πέμπτο άλμπουμ της, μόλις έξι μήνες μετά την κυκλοφορία του «Sweetener», με τίτλο «Thank U, Next», το οποίο έσπασε ένα ρεκόρ 5 λεπτά μετά την κυκλοφορία του, όντας το πιο γρήγορο άλμπουμ που έφτασε στην πρώτη θέση του iTunes σε διάστημα μόνο πέντε λεπτών. Το άλμπουμ περιείχε σινγκλ τα οποία γνώρισαν τεράστια επιτυχία παγκοσμίως όπως το ομότιτλο τραγούδι «Thank U, Next», το «7 Rings» και το «Imagine». Τα συγκεκριμένα τραγούδια έφτασαν την 1η, την 2η και την 3η θέση στο Billboard Hot 100 και έτσι έγινε η πρώτη γυναίκα που το κατάφερε και παγκοσμίως η δεύτερη μετά τους Beatles το 1964. 

Το σινγκλ «Monopoly» κυκλοφόρησε την 1η Απριλίου 2019. Το τραγούδι έκανε ντεμπούτο στην πρώτη θέση μόνο στις ελληνικές κατατάξεις.

Τον Ιούνιο του 2019, ανακοίνωσε ότι θα είναι μια από τους παραγωγούς του soundtrack της καινούργιας ταινίας «Charlie's Angels». Το τραγούδι, με τίτλο «Don't Call Me Angel» σε συνεργασία με τις Miley Cyrus και Lana Del Rey, κυκλοφόρησε ως το τραγούδι των τίτλων, τον Σεπτέμβριο του 2019.

To 2020 η Grande κυκλοφόρησε το σινγκλ με τίτλο «Rain on Me» σε συνεργασία με την Lady Gaga. To τραγούδι, που περιλαμβάνεται στο έκτο άλμπουμ της Gaga με τίτλο «Chromatica», έφτασε αμέσως στην κορυφή του Billboard Hot 100, εξασφαλίζοντας στη νεαρή ερμηνεύτρια το προνόμιο να έχει καταρρίψει κάθε ρεκόρ για τα περισσότερα Νο. 1 debuts στο εν λόγω chart. Το 2020, η Grande κατέκτησε την πρώτη θέση μεταξύ των γυναικών στην παγκόσμια βιομηχανία της μουσικής με τα μεγαλύτερα εισοδήματα, όπως ανακοινώθηκε στη λίστα Celebrity 100 του περιοδικού Forbes.

Η προσωπική της διαδρομή στη μουσική βιομηχανία περιλαμβάνει πολλές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων δυο βραβεία Grammy, ένα Brit Award, ένα Bambi Award, δύο Billboard Music Awards, τρία American Music Awards, εννέα MTV Video Music Awards και 30 World Records Guinness.

 

 

 

PAGE TOP

Get in touch with us

Designed, Developed & Hosted by GLOMAN - Powered by Drupal - achecker