kiss-logo
On airΕΛΕΝΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ -ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΥΡΙΩΤΗΣ 07:00 - 10:00
Listen live on kiss

Sam Smith

O Samuel Frederick Smith γεννήθηκε στις 19 Μαΐου 1992 και είναι Άγγλος τραγουδιστής και τραγουδοποιός. Ο Sam Smith διακρίθηκε τον Οκτώβριο του 2012, όταν συμμετείχε στο σινγκλ των Βρετανών DJ και παραγωγών μουσικής Disclosure με τίτλο «Latch», το οποίο έφτασε στην 11η θέση των chart στη Μεγάλη Βρετανία.

Ακολούθησε η επιτυχία «La La La», που περιλαμβάνεται στο πρώτο άλμπουμ του Βρετανού DJ και παραγωγού μουσικής Naughty Boy και που χάρισε στον Smith το πρώτο νούμερο ένα σινγκλ στα τέλη Μαΐου 2013. Το τραγούδι περιλήφθηκε αργότερα στο ντεμπούτο άλμπουμ του Smith.

Το πρώτο του άλμπουμ με τίτλο «In the Lonely Hour» κυκλοφόρησε στις 26 Μαΐου του 2014 από την Capitol Records. Το πρώτο σινγκλ, με τίτλο «Lay Me Down» προηγήθηκε του «La La La». Το τρίτο σινγκλ που ξεχώρισε μέσα από το άλμπουμ, με τίτλο «Stay with Me» γνώρισε μεγάλη επιτυχία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στα τέλη του 2014 ο Smith ήταν υποψήφιος για έξι βραβεία Γκράμι και κατάφερε να κερδίσει τέσσερα.

Το δεύτερο άλμπουμ του, με τίτλο «The Thrill of It All», κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2017 και το τραγούδι του «Too Good at Goodbyes», ανέβηκε στην κορυφή των chart στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Αυστραλία, ενώ έφτασε μέχρι την τέταρτη θέση στο chart των Ηνωμένων Πολιτειών.

Με την κυκλοφορία του πρώτου του προσωπικού άλμπουμ, ο Sam Smith κατάφερε επίσης να κερδίσει τον τίτλο του άνδρα καλλιτέχνη με τις υψηλότερες πωλήσεις κατά την πρώτη μόνο εβδομάδα από την εποχή που η Soundscan ξεκίνησε να κρατάει αρχεία, σημειώνοντας πωλήσεις άνω των 166.000 αντιτύπων.

Το ντεμπούτο άλμπουμ του τραγουδιστή – που παρεμπιπτόντως είναι τρίτος εξάδελφος της Lily Allen – πήγε κατευθείαν στην κορυφή του Βρετανικού Official Albums Chart, εκτοπίζοντας από την πρώτη θέση τους Coldplay

Ο Smith έγινε ευρύτερα γνωστός για τη σύνθεση «Writing's on the Wall», που υπογράφει μαζί με τον Jimmy Napes και αποτελεί το μουσικό θέμα της ταινίας Spectre, της σειράς James Bond. H ταινία κυκλοφόρησε το 2015, το τραγούδι όμως γνώρισε επιτυχία από την πρώτη στιγμή, όταν κυκλοφόρησε αρχικά σε ψηφιακή μορφή στις 25 Σεπτεμβρίου 2015.

Το «Writing's on the Wall» αποτέλεσε το πρώτο σινγκλ από τα τραγούδια της σειράς 007 που κατάφερε να γίνει Νο. 1 επιτυχία στο UK Singles Chart. Γνώρισε επίσης μεγάλη επιτυχία σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ενώ έφτασε μέχρι τη θέση Νο.43 στο chart του Καναδά και της Αυστραλίας, καθώς και τη θέση Νο.71 στο Αμερικανικό Billboard Hot 100. Έμεινε 16 συνεχόμενες εβδομάδες στο Top 100 chart της Μεγάλης Βρετανίας.

Για τη σύνθεση του τραγουδιού «Writing's on the Wall», ο Sam Smith κέρδισε ένα βραβείο Χρυσής Σφαίρας στην 73η τελετή απονομών, ενώ βραβεύτηκε και με Όσκαρ στην 88η απονομή της Ακαδημίας, διαγωνιζόμενος στην κατηγορία καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού.

Σε μια συνέντευξη ο Sam Smith δηλώνει για το δισκογραφικό του ντεμπούτο, πως: «Πρόκειται απλά για το ημερολόγιο ενός μοναχικού νεαρού αγοριού. Μιλάει για τα μόνα πράγματα που έχουν αληθινή αξία στη ζωή, όπως η μοναξιά και η αγάπη. Είναι στην ουσία ο δικός μου τρόπος να δώσω τον ορισμό της αγάπης, που είναι έτσι και αλλιώς τόσο οδυνηρή, όσο και ισχυρή». 

Σύμφωνα με δηλώσεις του, μεγαλύτερη επιρροή στην καριέρα του ταλαντούχου Βρετανού μουσικού έχουν ασκήσει η Adele και η Amy Winehouse.

Στις 30 Μαρτίου 2020, ο Smith ανακοίνωσε ότι, λόγω των συνεχιζόμενων επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19, αναγκάζεται να καθυστερήσει την κυκλοφορία του τρίτου του άλμπουμ, ενώ θα προχωρήσει σε αλλαγές στη λίστα κομματιών και στον τίτλο του άλμπουμ, που όπως αναφέρει πάντως θα κυκλοφορήσει κάποια στιγμή εντός του 2020.

 

 

PAGE TOP

Get in touch with us

Designed, Developed & Hosted by GLOMAN - Powered by Drupal - achecker