kiss-logo
Now playingYOU WILL NEVER KNOW (DJ DINO & CHRIS IDH RADIO EDIT) IMANY
On airΚΙΚΗ ΜΗΛΙΔΟΥ 12:00 - 15:00
Listen live on kiss

Alicia Keys

Η Alicia Augello Cook είναι γεννημένη στις 25 Ιανουαρίου 1981 και είναι ευρύτερα γνωστή με το καλλιτεχνικό όνομα Alicia Keys. Είναι Αμερικανίδα τραγουδίστρια, τραγουδοποιός, δισκογραφική παραγωγός, πιανίστας και ηθοποιός. Η Keys είναι επίσης γνωστή για το ανθρωπιστικό έργο, τη φιλανθρωπία και τον ακτιβισμό της.

 

Στην αρχή

Η Keys έκανε το ντεμπούτο της με την J Records, αφού είχε προηγούμενες συμφωνίες ρεκόρ πρώτα με την Columbia και μετά με την Arista Records. Το πρώτο της άλμπουμ «Songs in A Minor», κυκλοφόρησε το 2001, δημιουργώντας το πρώτο του Billboard Hot 100 σινγκλ, με τίτλο «Fallin», και πουλώντας περισσότερα από 12 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Με το άλμπουμ αυτό η Alicia Keys κέρδισε πέντε βραβεία Grammy το 2002.

Το άλμπουμ της, «The Diary of Alicia Keys» κυκλοφόρησε το 2003, δημιουργώντας τα επιτυχημένα σινγκλ: «You Do not Know My Name», «If I ain't Got You» και «Diary» και πούλησε οκτώ εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Το ντουέτο τραγουδιού «My Boo» με τον Usher σημείωσε το δεύτερο νούμερο ένα της σινγκλ για το 2004. Το άλμπουμ κέρδισε τέσσερα επιπλέον βραβεία Grammy το 2005. Το ίδιο έτος αργότερα, κυκλοφόρησε το πρώτο της live άλμπουμ, με τίτλο «Unplugged», κάνοντάς την την πρώτη γυναίκα που έκανε ένα ντεμπούτο άλμπουμ MTV Unplugged στο νούμερο ένα.

Το «As Ι Αm» κυκλοφόρησε το 2007, δημιουργώντας το «No One» ένα νούμερο ένα σινγκλ σύμφωνα με το Hot 100, το οποίο πούλησε πέντε εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και κέρδισε τρία επιπλέον βραβεία Grammy.

Το «Element of Freedom» κυκλοφόρησε το 2009, καθιστώντας το πρώτο της άλμπουμ στο Ηνωμένο Βασίλειο και πουλώντας τέσσερα εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. H Alicia Keys συνεργάστηκε επιπλέον με τον Jay Z για το «Empire State of Mind» ως το τέταρτο νούμερο ένα της σινγκλ και κέρδισαν το βραβείο Best Rap/Sung Collaboration το 2010. Το «Girl on Fire» κυκλοφόρησε το 2012 ως το πέμπτο άλμπουμ του Billboard 200.

Το δεύτερο live άλμπουμ της, «VH1 Storytellers» κυκλοφόρησε το 2013 και έγινε το έβδομο R&B/Hip-Hop κορυφαίο άλμπουμ.

 

Μία σπουδαία πορεία

  • Στη διάρκεια της πορείας της στη βιομηχανία της μουσικής, η Alicia Keys έχει κερδίσει πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων 15 Grammy, 17 NAACP Image Awards, 12 ASCAP Awards και ένα βραβείο από το Hall of Fame and National Music Publishers Association, ενώ έχει πουλήσει περισσότερα από 50 εκατομμύρια άλμπουμ και 40 εκατομμύρια σινγκλ παγκοσμίως.
  • Το περιοδικό Billboard την ονόμασε κορυφαίο καλλιτέχνη της δεκαετίας του 2000 και τη χαρακτήρισε 10η στη λίστα των Top 50 καλλιτεχνών R&Β/Hip-Hop των 25 τελευταίων ετών.
  • Η VH1 την συμπεριέλαβε στη λίστα των 100 μεγαλύτερων καλλιτεχνών όλων των εποχών, ενώ το περιοδικό Time την συμπεριέλαβε στη λίστα με τους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους το 2005 και το 2017.

 

Και στην παρουσίαση... 

Στις 10 Φεβρουαρίου 2019, η Alicia Keys εμφανίστηκε ως κεντρική παρουσιάστρια στην 61η ετήσια τελετή των Grammy Awards, όντας η πρώτη γυναίκα που παρουσίασε τη συγκεκριμένη εκδήλωση ύστερα από 14 χρόνια. Στις 26 Ιανουαρίου 2020, η Alicia Keys παρουσίασε την τελετή απονομής των 62ων Grammy Awards.

 

Πιο πρόσφατα

Το έβδομο κατά σειρά στούντιο άλμπουμ της Keys με τίτλο «Alicia», ήταν αρχικά προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει στις 15 Μαΐου 2020, αλλά η κυκλοφορία του μετατέθηκε για τις 18 Σεπτεμβρίου 2020 λόγω της πανδημίας του Covid-19.

Στις 31 Μαρτίου 2020, η Alicia Keys κυκλοφόρησε τα απομνημονεύματά της, με τίτλο «More Myself: A Journey».

PAGE TOP

Get in touch with us

Designed, Developed & Hosted by GLOMAN - Powered by Drupal - achecker