Γιατί θα πέσει χαλάζι αυτή την εβδομάδα – Η εξήγηση του meteo
xalazi1_kiss_pexels.jpg
Έντονη αστάθεια αναμένεται να επικρατήσει τη νέα εβδομάδα σε μεγάλο μέρος της χώρας, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. Θα εκδηλωθούν καταιγίδες οι οποίες κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.
Όπως αναφέρει το meteo, οι χαλαζοπτώσεις αποτελούν συχνό φαινόμενο στη χώρα μας στα τέλη της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού καθώς σχετικά ψυχρές αέριες μάζες από τη Βόρεια Ευρώπη βρίσκουν συχνά δίοδο προς τα νότια. Η παρουσία ψυχρών αερίων μαζών στην ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με την έντονη θέρμανση του εδάφους αυτή την περίοδο, δημιουργούν συνθήκες αστάθειας. Παρουσία κατάλληλων ποσοτήτων υγρασίας, η αστάθεια οδηγεί συχνά σε εκδήλωση καταιγίδων, μερικές από τις οποίες παράγουν χαλάζι.
Το χαλάζι ξεκινά να δημιουργείται στις καταιγίδες κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες έντονης αστάθειας και αλλαγής ταχύτητας του ανέμου καθ’ύψος που δημιουργεί στροβιλισμό εντός των νεφών. Aλλεπάλληλα ανοδικά και καθοδικά ρεύματα το οδηγούν σε διάφορα ύψη καθώς οι χαλαζόκοκκοι μεγαλώνουν όταν υδρατμοί συμπυκνώνονται και παγώνουν πάνω τους. Πολλές φορές η αστάθεια από μόνη της είναι αρκετά έντονη, και όταν ο συνοπτικός άνεμος είναι ασθενής, και πάλι δημιουργούνται ισχυρά ανοδικά και καθοδικά ρεύματα εντός των καταιγίδων που ευνοούν την παραγωγή χαλαζιού, όπως θα συμβεί τις επόμενες ημέρες στη χώρα μας.
Τέλος, σε σχετική ανακοίνωση του meteo αναφέρεται πως «Στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr από το 2020 ξεκινήσαμε την προσπάθεια ανάπτυξης προγνωστικών προϊόντων για το χαλάζι, το οποίο αποτελεί την πιο δύσκολη παράμετρο (μορφή υετού) στην πρόγνωση καιρού. Χρησιμοποιώντας πλήθος ατμοσφαιρικών παραμέτρων στους αλγορίθμους υπολογισμών που εφαρμόζονται σε υπερυπολογιστές, είμαστε πλέον σε θέση να προβλέπουμε με σχετική ακρίβεια το μέγιστο μέγεθος του χαλαζιού που πρόκειται να πλήξει μια περιοχή τις επόμενες 48 ώρες. Η προσπάθεια για βελτίωση της πρόγνωσης χαλαζιού θα συνεχιστεί το καλοκαίρι του 2021 και η συνεισφορά σας θα είναι πολύτιμη για εμάς, οπότε μη διστάζετε να μας στέλνετε τις αναφορές σας όταν παρατηρείτε χαλαζόπτωση».
Περισσότερα για το χαλάζι μπορείτε να διαβάσετε εδώ, στην Meteopedia, την ηλεκτρονική μετεωρολογική εγκυκλοπαίδεια του ΕΑΑ/meteo.gr.