Now playingOBSESION AVENTURA
On airΚΩΣΤΑΣ ΣΙΤΟΠΟΥΛΟΣ 10:00 - 14:00
Listen live on kiss

Ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα – Μεταδοτικότητα, διασπορά και εμβόλια

Τι ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών
Text Size:
  • A
  • A
  • A

covid3_kiss_pexels.jpg

photo: pexels
By
KISS 929

Ανησυχία έχει προκαλέσει στους ειδικούς η μετάλλαξη Δέλτα η οποία σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχει εντοπιστεί ήδη σε 92 χώρες. 

Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη χθεσινή ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορωνοϊό, ο ιός τρέχει γρηγορότερα και πρέπει και εμείς να επισπεύσουμε το βήμα μας. Επιπλέον, τόνισε ότι ο επικεφαλής αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ανακοίνωσε ότι η νέα μετάλλαξη Δ του κορονοϊού είναι η πιο μεταδοτική μετάλλαξη από όλες. Η μετάλλαξη μέσα σε λίγες εβδομάδες αναβαθμίστηκε, από μετάλλαξη προς παρακολούθηση (VUI), μετατράπηκε σε μετάλλαξη ιδιαίτερης ανησυχίας (VOC).

Όσον αφορά στη χώρα μας, η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε πως «έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 29 στελέχη, ενώ προβλέπεται ότι η μετάλλαξη Δ θα αποτελεί το επικρατών στέλεχος μέχρι το τέλος του καλοκαιριού παγκόσμια.Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις, το 90% των νέων λοιμώξεων θα είναι η παραλλαγή Δ. Το χαρακτηριστικό του ιού με τη Δ μετάλλαξη, είναι η υψηλή μεταδοτικότητα, 50%-70% μεγαλύτερη από την μεταδοτικότητα του βρετανικού στελέχους, που ας θυμηθούμε ότι είναι 50% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος της Γιουχάν».

Μετάλλαξη Δέλτα και εμβόλια 

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σημείωσε σχετικά με τα εμβόλια πως «Η διασπορά του ιού με τη μετάλλαξη Δ θα αφορά, όπως φαίνεται από τα μέχρι σήμερα δεδομένα, κυρίως ανεμβολίαστους, ανοσοκατασταλμένους και τα παιδιά τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί.

Στο πρόσφατο παρελθόν έχουμε κατ’ επανάληψη αναφερθεί στα εμβολιαστικά προγράμματα δύο χωρών, του Ισραήλ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι δύο Κράτη τα οποία εφάρμοσαν ένα εμβολιαστικό πρόγραμμα και πέτυχαν, σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, ένα υψηλό ποσοστό ανοσίας. Η εμφάνιση επομένως επιδημικής έξαρσης, έστω μικρής, στο Ισραήλ, σε ανεμβολίαστους ενήλικες, δείχνει κάτι πολύ σημαντικό. Ότι το ποσοστό ανοσίας που έχει επιτευχθεί σε αυτή τη χώρα-μοντέλο, πρότυπο εμβολιασμού, το 60%, δεν είναι επαρκές για την προστασία από αυτήν τη Δ μετάλλαξη του ιού. Άρα η Δ μετάλλαξη έχει υψώσει ακόμη περισσότερο το τείχος που χρειάζεται για την ανοσία και υπολογίζεται από επιστήμονες ότι ξεπερνά το 80%».

Τέλος, η ίδια πρόσθεσε τα ακόλουθα: «Για το Δ στέλεχος ο εμβολιασμός με δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer και AstraZeneca έναντι, επαναλαμβάνω, της σοβαρής νόσου είναι σε επίπεδο 96% για το εμβόλιο Pfizer και 92% για το AstraZeneca. Ανάλογα ποσοστά αναμένεται να έχουν και τα εμβόλια της ανάλογης τεχνολογίας, είτε της Moderna, είτε Johnson & Johnson.

Η προστασία όμως μετά από μία δόση εμβολίου, για όσους δηλαδή έχουν κάνει μία δόση εμβολίου, δεν ξεπερνά ή ξεπερνά σε μικρό βαθμό το 30%. Επομένως, αυτό που χρειάζεται να κάνουμε με αυτά τα δεδομένα είναι εντατικοποίηση των εμβολιασμών. Κανείς δεν πρέπει να μένει ανεμβολίαστος και όλοι να εμβολιαστούν με δύο δόσεις εμβολίων, εκτός από τις περιπτώσεις που χρησιμοποιείται το μονοδοσικό εμβόλιο».

Άνοιγμα Κλείσιμο
PAGE TOP

Get in touch with us

Designed, Developed & Hosted by GLOMAN - Powered by Drupal - achecker