kiss-logo
Now playingLOCKED OUT OF HEAVEN BRUNO MARS
On airKiss Music Non Stop, με 55 λεπτά 90s to Now κάθε ώρα 14:00 - 23:50
Listen live on kiss

«Ιστορίες Αντικειμένων»

Στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
Text Size:
  • A
  • A
  • A
By
KISS 929

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου παρουσιάζει τρεις νέες «Ιστορίες Αντικειμένων» που μας ταξιδεύουν στο παρελθόν. Πώς συνέβαλλε το παλιό εργοστάσιο φωταερίου και η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων στη διαμόρφωση της γύρω περιοχής; Ποιο μηχάνημα έπαιζε καθοριστικό ρόλο στο εργοστάσιο και λειτουργεί ακόμα και σήμερα; Ποιος ήταν ο ρόλος του γιατρού στο παλιό εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας; Οι «Ιστορίες Αντικειμένων» επιστρέφουν από τον Δήμο Αθηναίων για να δώσουν όλες τις απαντήσεις μέσα από τρεις νέες αφηγήσεις.

Για ακόμη μία φορά, τα αντικείμενα αποκτούν «φωνή» και διηγούνται μοναδικές ιστορίες από το παλιό εργοστάσιο φωταερίου, το Γκαζοχώρι και την Αθήνα. Αυτή τη φορά, η ομάδα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου προσκαλεί τα πρόσωπα που το διοικούν να ξεχωρίσουν τα αγαπημένα τους αντικείμενα από τη συλλογή και να τα ερμηνεύσουν σύμφωνα με τα δικά τους βιώματα και τις δικές τους εμπειρίες. Ιστορικά τεκμήρια, φωτογραφίες, σπάνιες πληροφορίες, πλούσιο αρχειακό και οπτικοακουστικό υλικό μας ταξιδεύουν στο παρελθόν…

 

 

Πιο αναλυτικά, ο Κωνσταντίνος Δέδες, Πρόεδρος της Τεχνόπολης, ως γιατρός επιλέγει -τι άλλο!- το ασθενολόγιο, μοναδικό δείγμα του αρχείου του παλιού εργοστασίου. Συγκινείται από τις ιστορίες που κρύβει το βιβλίο υγειονομικής επιτροπής και επιχειρεί τη δική του προσέγγιση για την καθημερινότητα, τον ρόλο των εργαζομένων και τις συνθήκες εργασίας στο εργοστάσιο. 

Ο Κωνσταντίνος Μπιτζάνης, Διευθύνων Σύμβουλος της Τεχνόπολης, ως χημικός-μηχανικός και με εμπειρία στον χώρο των βιομηχανιών, επιλέγει ως αγαπημένο του αντικείμενο την ατμομηχανή του εργοστασίου. Με αφορμή τη λειτουργία και τη σημασία της στο εργοστάσιο, κάνει λόγο για την εξέλιξη της βιομηχανικής παραγωγής καθώς και τη σπουδαιότητα των διεθνών συνεργειών στη διαμόρφωση της τοπικής επιχειρηματικότητας. 

Τέλος, η Μαρία Φλώρου, Υπεύθυνη του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, επέλεξε μια φωτογραφία που χρονολογείται τη δεκαετία του ‘80 και απεικονίζει το εργοστάσιο φωταερίου σε πλήρη λειτουργία. Μέσα από τη δική της αφήγηση, ως αρχαιολόγος, τονίζει τη σπουδαιότητα των βιομηχανικών μνημείων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ παρουσιάζει το πόσο συνέβαλλε η επανάχρηση του παλιού εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας στη διαμόρφωση της ευρύτερης περιοχής. 

 

 

Οι «Ιστορίες Αντικειμένων» γεννήθηκαν την άνοιξη του 2020, κατά την περίοδο της πανδημίας, σαν ένας  τρόπος επικοινωνίας ανάμεσα ΒΜΦ και το κοινό, με στόχο την ανάδειξη της συλλογής του μουσείου και της βιομηχανικής μας κληρονομιάς.

Ανακαλύψτε τις νέες «Ιστορίες Αντικειμένων» στην επίσημη ιστοσελίδα του ΒΜΦ και στο κανάλι της Τεχνόπολης στο Youtube.

PAGE TOP

Get in touch with us

Designed, Developed & Hosted by GLOMAN - Powered by Drupal - achecker